View Issue Details

IDProjectCategoryView StatusLast Update
0000110XdebugInstallationpublic2005-01-10 21:06
ReportertripyAssigned Toderick 
PrioritynormalSeveritymajorReproducibilityalways
Status resolvedResolutionno change required 
PlatformGentoo LinuxOSLinuxOS Version2.6.10-mm1
Product Version2.0.0dev 
Target VersionFixed in Version 
Summary0000110: zend_extension in php.ini doesn't load xdebug module
Descriptionadding a zend_extension=/usr/lib/php/extensions/debug-non-zts-20041030/xdebug.so
in php.ini doesn't show any xdebug reference in phpinfo(); call.

But extension=xdebug.so does, but complains as not being installed as a zend_extension.

Nowaday, when trying raising errors, with the extension=xdebug, I do have a call stack displayed, but cannot debug (step in/out nor watch/break).
With zend_extension, Nothing happens on any errors.
Steps To Reproducecompile mod_php 5.0.3
fetch xdebug from cvs or tarball
  phpize
  .configure --enable-xdebug
  make
  make install

add the zend_extension line in php.ini
apache2ctl stop
apache2ctl start
go to http://localhost/test/phpinfo.php
Additional Informationapache:
  apache-2.0.52-r2 +berkdb +debug -doc +gdbm +ipv6 -ldap

php:
  mod_php-5.0.3 -adabas +apache2 -bcmath +berkdb -birdstep +bzlib +calendar -cdb -cpdflib +crypt -ctype +curl +curlwrappers -db2 +dba -dbase -dbm -dbmaker -dbx +debug -dio -empress -empress-bcs -esoob +exif +fam -fdftk -filepro -flatfile -frontbase +ftp +gd +gd-external +gdbm -gmp -hyperwave-api -iconv +imap -informix -ingres +inifile -interbase -iodbc +jpeg -kerberos -ldap -libedit -mcve +memlimit -mhash +mime +ming -mnogosearch -msession -msql -mssql +mysql -mysqli +ncurses -nis -nls -oci8 -odbc -oracle7 -ovrimos +pcntl +pcre -pfpro +png +posix +postgres -qdbm +readline -recode -sapdb -sasl +session -shared -sharedmem -simplexml -snmp +soap +sockets -solid +spell +spl +sqlite +ssl -sybase -sybase-ct +sysvipc -tidy +tiff +tokenizer +truetype -wddx +xml2 +xmlrpc +xpm

my box
  Portage 2.0.51-r8 (default-linux/x86/2004.0, gcc-3.4.3, glibc-2.3.4.20041102-r0, 2.6.10-mm1 i686) =================================================================
  System uname: 2.6.10-mm1 i686 AMD Athlon(tm) XP 2400+
  Gentoo Base System version 1.6.8
  Python: dev-lang/python-2.3.4 [2.3.4 (#1, Jan 6 2005, 16:50:04)]
  dev-lang/python: 2.3.4
  sys-devel/autoconf: 2.13, 2.59-r6
  sys-devel/automake: 1.4_p6, 1.8.5-r2, 1.6.3, 1.9.3, 1.5, 1.7.9
  sys-devel/binutils: 2.15.92.0.2-r2
  sys-devel/libtool: 1.5.10-r2
  virtual/os-headers: 2.6.8.1-r2
  CFLAGS="-march=athlon-xp -mtune=athlon-xp -O3 -pipe -fomit-frame-pointer -fforce
-addr -falign-functions=16 -falign-jumps=16 -falign-loops=16 -falign-labels=1 -f
prefetch-loop-arrays -maccumulate-outgoing-args"
TagsNo tags attached.
Operating SystemLinux
PHP Version5.0.3-dev

Activities

derick

2005-01-10 21:06

administrator   ~0000223

You're using a debug build of PHP (+debug), in that case you need to use zend_extension_debug= instead of zend_extension=.

regards,
Derick

Issue History

Date Modified Username Field Change
2005-01-10 17:46 tripy New Issue
2005-01-10 21:06 derick Status new => resolved
2005-01-10 21:06 derick Resolution open => no change required
2005-01-10 21:06 derick Assigned To => derick
2005-01-10 21:06 derick Note Added: 0000223