View Issue Details

IDProjectCategoryView StatusLast Update
0002005XdebugDocumentationpublic2021-08-07 15:17
Reporterhgs Assigned Toderick  
PrioritynormalSeveritytweakReproducibilityalways
Status resolvedResolutionno change required 
Product Version3.0.4 
Summary0002005: Activating Step Debugging, Command Line , dubious documentation
Description
I am using step debugging via Netbeans with no problems at all , but following the documentation for doing so on the command line I found out that the recommended setting for
set XDEBUG_SESSION=1

will not work. Doing so, the log file for Xdebug shows me this line :
[276] [Step Debug] -> <init xmlns="urn:debugger_protocol_v1" xmlns:xdebug="https://xdebug.org/dbgp/xdebug" fileuri="file:///F:/xampp-htdocs/phpWebSocketServer/ignore/getOptions.php" language="PHP" xdebug:language_version="8.0.4RC1" protocol_version="1.0" appid="276" idekey="1"><engine version="3.0.4"><![CDATA[Xdebug]]></engine><author><![CDATA[Derick Rethans]]></author><url><![CDATA[https://xdebug.org]]></url><copyright><![CDATA[Copyright (c) 2002-2021 by Derick Rethans]]></copyright></init>

Here the idekey equals the value of XDEBUG_SESSION, therefore there is no reaction in Netbeans where I set my breakpoints. The PHP script just hangs.
Setting XDEBUG_SESSION=netbeans-xdebug will make things work, when Xdebug is already started via Netbeans. I could not manage to get Xdebug started from the command line. The record from the log file looks now like:

[11056] [Step Debug] -> <init xmlns="urn:debugger_protocol_v1" xmlns:xdebug="https://xdebug.org/dbgp/xdebug" fileuri="file:///F:/xampp-htdocs/phpWebSocketServer/ignore/getOptions.php" language="PHP" xdebug:language_version="8.0.4RC1" protocol_version="1.0" appid="11056" idekey="netbeans-xdebug"><engine version="3.0.4"><![CDATA[Xdebug]]></engine><author><![CDATA[Derick Rethans]]></author><url><![CDATA[https://xdebug.org]]></url><copyright><![CDATA[Copyright (c) 2002-2021 by Derick Rethans]]></copyright></init>

Am I missing something ?
TagsNo tags attached.
Operating SystemWindows 10
PHP Version8.0.0-8.0.4

Activities

derick

2021-08-07 09:58

administrator   ~0005963

This is not an Xdebug issue. Netbeans should not care about what the idekey is, in order to decide whether to do anything with an incoming debugging session. Please file an issue with Netbeans: https://netbeans.apache.org/participate/report-issue.html

You can however set XDEBUG_SESSION= to any value that you want, including "netbeans-xdebug", which should work around this bug in Netbeans.

derick

2021-08-07 10:03

administrator   ~0005964

FWIW, it is documented that "The value of the variable does not matter unless you have set up a trigger value with xdebug.trigger_value." (https://xdebug.org/docs/step_debug#activate_debugger)

hgs

2021-08-07 10:41

reporter   ~0005969

reported this to Netbeans

hgs

2021-08-07 15:17

reporter   ~0005970

https://issues.apache.org/jira/browse/NETBEANS-5905

Issue History

Date Modified Username Field Change
2021-08-07 07:47 hgs New Issue
2021-08-07 09:58 derick Assigned To => derick
2021-08-07 09:58 derick Status new => resolved
2021-08-07 09:58 derick Resolution open => no change required
2021-08-07 09:58 derick Note Added: 0005963
2021-08-07 10:03 derick Note Added: 0005964
2021-08-07 10:41 hgs Note Added: 0005969
2021-08-07 15:17 hgs Note Added: 0005970