MantisBT

View Issue Details Jump to Notes ] Issue History ] Print ]
IDProjectCategoryView StatusDate SubmittedLast Update
0001390XdebugInstallationpublic2017-01-14 03:052017-01-14 17:30
Reporternickdixon 
Assigned Toderick 
PriorityurgentSeveritymajorReproducibilityN/A
StatusresolvedResolutionno change required 
PlatformSublime TextOSWindows OS Version10
Product Version2.5.0 
Target VersionFixed in Version 
Summary0001390: Xdebug does not work with Sublime Text on Windows 10, installation instructions different to what is there
DescriptionXdebug is not working with Sublime Text on Windows which maybe down to the wrong installation instructions.
I followed the installation problems and I am usually good at solving these problems myself.
I did notice some of the tailored installation instructions do not match the code in the php.ini file. I am using Mamp for windows and there is not a line in its php.ini config file that says anything similar to the instructions concerning the following:
Update C:\MAMP\conf\php7.0.0\php.ini and change the line
zend_extension = C:\MAMP\bin\php\php7.0.0\ext\php_xdebug-2.5.0-7.0-vc14.dll

Do you have instructions for me to use with Mamp and Windows 10 or do you recommend using a different local web server?

Tailored Installation Instructions

Summary

Xdebug installed: 2.5.0
Server API: Apache 2.0 Handler
Windows: yes - Compiler: MS VC14 - Architecture: x86
Zend Server: no
PHP Version: 7.0.0
Zend API nr: 320151012
PHP API nr: 20151012
Debug Build: no
Thread Safe Build: yes
Configuration File Path: C:\WINDOWS
Configuration File: C:\MAMP\conf\php7.0.0\php.ini
Extensions directory: C:\MAMP\bin\php\php7.0.0\ext
You're already running the latest Xdebug version

BELOW ARE THE FULL INSTRUCTIONS
But here are the instructions anyway:

Download php_xdebug-2.5.0-7.0-vc14.dll
Move the downloaded file to C:\MAMP\bin\php\php7.0.0\ext
Update C:\MAMP\conf\php7.0.0\php.ini and change the line
zend_extension = C:\MAMP\bin\php\php7.0.0\ext\php_xdebug-2.5.0-7.0-vc14.dll
Restart the webserver
Steps To Reproduceinstall xdebug in Sublime Text
Download php_xdebug-2.5.0-7.0-vc14.dll
I downloaded the file to C:\MAMP\bin\php\php7.0.0\ext (I DOUBLE CHECKED THIS).
I tried copying and pasting the following into the php.ini file
zend_extension = C:\MAMP\bin\php\php7.0.0\ext\php_xdebug-2.5.0-7.0-vc14.dll
TagsNo tags attached.
Operating SystemWindows 10
PHP Version7.0.0-7.0.4
Attached Filespng file icon Xdebug.png [^] (150,706 bytes) 2017-01-14 03:28

- Relationships

-  Notes
(0004179)
nickdixon (reporter)
2017-01-14 03:26

I tried adding this instead
zend_extension = "C:\MAMP\bin\php\php7.0.0\ext\php_xdebug-2.5.0-7.0-vc14.dll"

But there is no line in the php.ini file that is similar to this, so when it says:
Update C:\MAMP\conf\php7.0.0\php.ini and change the line
zend_extension = C:\MAMP\bin\php\php7.0.0\ext\php_xdebug-2.5.0-7.0-vc14.dll

I am unsure which line to change.
(0004180)
nickdixon (reporter)
2017-01-14 05:14

I have tried several ways to get this plugin working, including uninstalling Mamp for windows and re-installing and them going through the installation process.
I think the route to the php_xdebug extension should not be inside "" afterall.
The start debugging launch browser feature works, but the keyboard short-cuts don't work, which leads me to think its installed after all but not working properly.
(0004181)
nickdixon (reporter)
2017-01-14 05:20

Also when I re-installed Mamp and re-added the php_xdebug-2.5.0-7.0-vc14.dll file to the appriate folder etc, the instructions were slightly different and said add the line zend_extension=C:\MAMP\bin\php\php7.0.9\ext\php_xdebug-2.5.0-7.0-vc14.dll where as before it said "Change the line" etc.

But it still does not work, so do I need to install my webserver and php differently i.e. not Mamp.
(0004182)
nickdixon (reporter)
2017-01-14 06:24
edited on: 2017-01-14 06:25

Nearly solved I got it working by following:
https://www.sitepoint.com/debugging-xdebug-sublime-text-3/ [^]

Just to clarify Xdebug works but I cannot use the keyboard short-cuts

But the short-cuts don't work, I have disabled the Intel Graphics Host Keys but they still don't work.

(0004184)
derick (administrator)
2017-01-14 17:30

Your installation instructions already say:

"You're already running the latest Xdebug version"

So there is nothing to do on the Xdebug side.

I'm pretty sure MAMP comes with Xdebug enabled, and it wouldn't surprise me if it does that through an additional .ini file - which my Wizard can't detect. Feel free to attach the *exact* input that you fed the wizard in a file to this report for me to have a look at.

For problems with shortcuts in Sublime you need to ask/contact the Sublime authors, as I know nothing about it.

As there is nothing broken in Xdebug, I am closing this issue.

- Issue History
Date Modified Username Field Change
2017-01-14 03:05 nickdixon New Issue
2017-01-14 03:26 nickdixon Note Added: 0004179
2017-01-14 03:28 nickdixon File Added: Xdebug.png
2017-01-14 05:14 nickdixon Note Added: 0004180
2017-01-14 05:20 nickdixon Note Added: 0004181
2017-01-14 06:24 nickdixon Note Added: 0004182
2017-01-14 06:25 nickdixon Note Edited: 0004182 View Revisions
2017-01-14 17:30 derick Note Added: 0004184
2017-01-14 17:30 derick Status new => resolved
2017-01-14 17:30 derick Resolution open => no change required
2017-01-14 17:30 derick Assigned To => derick


Copyright © 2000 - 2017 MantisBT Team
Powered by Mantis Bugtracker